Posts Tagged ‘bingo’

Varför bingo med familjen?

Anledningarna till att stanna hemma med familjen och spela bingo tillsammans kan vara många tycker vi. En är till exempel att man faktiskt kan få göra något tillsammans, i dagens samhälle när allt handlar så mycket om individen, tekniken och karriären kan det vara skönt att få en avkopplande stund gemensamt för en gångs skull. Varför då inte spela bingo tillsammans? Det finns en anledning till att spelet fortfarande idag är så pass populärt bland människor, man har både roligt och tränar hjärnan samtidigt som det är spännande och socialt.

Många spelar idag bingo på Internet, vilket i och för sig också kan vara socialt om man inte bor tillsammans eftersom man då har möjlighet att chatta med varandra samtidigt som man spelar. Men det är ju inte riktigt samma sak som att ha en riktig myskväll hemma med familjen och samlas kring ett bingospel i verkligheten. Tillverkar man dessutom spelet själv kan det vara ytterligare en grej att göra hela familjen tillsammans. Man får en skön lagkänsla och får verkligen samarbeta med varandra. Sen kanske det inte heller är särskilt roligt för barnen att dra med dem till en bingohall där de måste vara tysta och stilla under dragningarna och inte får prata med varandra. Det blir lätt tråkigt och inte särskilt roande för hela familjen som det är att spela hemma tillsammans. Ännu värre var det kanske när man fick lov att röka inne på bingohallarna och miljön var inte den trevligaste för barnfamiljer. Fortfarande upplever vi att de inte är särskilt anpassade för hela familjen.

Var hittar jag spelet?

Du kan hitta bingospel i flera olika butiker, både på Internet och i vanliga affärer. Dock är det inte jättevanligt längre tyvärr och du kan få leta ett tag innan du hittar ett. Men det finns ofta bingospel som säljs begagnat genom Internet på Blocket till exempel. Och eftersom det blir mer och mer populärt är det nya spel på gång som kommer att komma ut i välsorterade leksaksbutiker. Det finns en massa olika typer av bingospel man kan köpa ett exempel är bingospel med olika bilder istället för siffror och man slår en tärning för att se vilken bild som kommer upp, där gäller det att först få fem bilder i rad på sin bricka för att vinna. Denna typ passar ofta bra till mindre barn som kanske inte lärt sig räkna ännu och så vidare.

Gör det själv

Det är väldigt enkelt att tillverka en variant av bingospel alldeles själv, det du behöver för detta är följande; En stor bit tunn kartong till brickorna (det går bra med vanligt papper också om man inte ska återanvända), En bit tjockare kartong till själva bingohjulet, ett ark ganska tjockt papper, detta också till hjulet, Påsnitar (även kallade änglavingar).

Gör så här;

Hjulet: Ta den tjockare kartongen och klipp eller skär ut en cirkel, tänk på att det

ska få plats minst 75 nummer på den. Ta sedan en linjal och rita ut ”ekrar”, det

ska helst bli 75 stycken mellanrum, i dessa skriver du sedan med en tjock penna

nummer från 1 till 75. Ta sedan det lite tjockare pappret och klipp eller skär ut

en lika stor cirkel som kartongen, klipp sedan ett hål längst ut i kanten lika stort

som ett mellanrum med ett nummer i på kartongcirkeln. Detta gör vi för att

kunna få fram ett slumpat nummer när vi snurrar på det färdiga hjulet. Lägg sedan papperscirkeln över kartongcirkeln med nummer så att ett nummer visas,

därefter tar du en påsnit och sticker igenom i mitten och fäster genom att trycka

ut ”benen” på påsniten lite försiktigt på baksidan. Tänk på att det ska gå att hålla

i påsnitens ben för att det ska gå att snurra på ”bingohjulet”.

Bolldragning: Om man inte vill ha ett hjul att snurra på för att dra numren i bingospelet kan man istället enkelt tillverka bingobollar av lite större flirtkulor. Då tar man helt enkelt 75 stycken och skriver med tusch eller filtpenna numren på flirtkulorna och lägger de sedan i en burk. Dragningen genomförs sedan genom att man skakar burken och ”drar” en boll ur burken.

Brickorna: Ta den tunna biten kartong och klipp eller skär upp den i så många

brickor ni vill ha, gör sedan ett rutmönster på varje bricka som rymmer 25 nummer, fem lodräta rader och fem vågräta rader. Fyll i nummer mellan 1 och 75 på varje bricka. Tänk på att det ska vara så slumpmässigt som möjligt. För att sedan kunna märka ut vilka nummer som någon fått på sin bricka kan man använda lite vad som helst som får plats i en ruta, det kan vara knappar, russin, nötter eller något annat valfritt.

Nu är det bara att sätta igång att spela!